Modificari reglementari contabile – proiect din 28.11.2024

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Ministerul de Finante a publicat pe data de 28.11.2024 un proiect legislativ pentru modificarea unor reglementari contabile.

1.Obligațiile de raportare aplicabile anumitor persoane juridice fără scop patrimonial

-se propun clarificări în ceea ce privește perioada luată în considerare pentru raportarea informațiilor din Declarația privind situația de trezorerie, precum și la faptul că procedura în vigoare, prin care se pot corecta erori din raportările depuse de entități, este aplicabilă și în cazul declarației menționate.

2.Reglementările contabile aplicabile societăților ale căror valori mobiliare la data bilanţului nu mai sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată

-se clarifică faptul că societățile ale căror valori mobiliare la data bilanţului nu mai sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată și care au decis să aplice reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr.1.802/2014, organizează şi conduc contabilitatea în baza reglementărilor menționate, începând cu exerciţiul financiar următor celui în care valorile lor mobiliare nu mai sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată.

” Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.844/2016 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1020 şi 1020 bis din 19 decembrie 2016,
cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

După art. 8 se introduce un nou articol, articolul 8.1, cu următorul cuprins:
„Art. 8.1. – (1) Societăţile prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a), ale căror valori mobiliare la data bilanţului nu mai sunt admise la Tranzacţionare pe o piaţă reglementată, pot aplica în continuare prevederile prezentului ordin sau pot aplica Reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Entitățile prevăzute la alin. (1) care decid să aplice reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările şi completările ulterioare, organizează şi conduc contabilitatea în baza reglementărilor menționate începând cu exerciţiul financiar următor celui în care valorile lor mobiliare nu mai sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată.”

3.Clarificări legate de anumite prevederi în vigoare

a) Directiva (UE) 2022/2464

-se propune, în principal, clarificarea faptului că anumite cerințe corespunzătoare raportului privind durabilitatea întocmit de filialele cu sediul în România ale căror societăți-mamă finale sunt reglementate de dreptul unei ţări terţe se aplică, de asemenea, sucursalelor din România ce aparțin unor entități din țări terțe.

b) contabilizarea de către membrii unui grup fiscal, a impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri

-se propune ca această contabilizare să se efectueze similar contabilizării impozitului pe profit rezultat ca urmare a decontărilor între membrii grupului fiscal, și anume pe seama contului 694 „Cheltuieli cu impozitul pe profit, respectiv impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit” sau a contului 794 „Venituri din impozitul pe profit, respectiv impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit”– după caz.
În acest context, denumirea conturilor 694 și 794 a fost modificată astfel încât să evidențieze și decontările corespunzătoare impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.

Noile functionalitati propuse sunt:

Contul 694
Cu ajutorul contului 694 „Cheltuieli cu impozitul pe profit, respectiv impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit” se ţine evidenţa cheltuielilor cu impozitul pe profit, respectiv impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal.
În debitul contului 694 „Cheltuieli cu impozitul pe profit, respectiv impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit” se înregistrează: – valoarea impozitului pe profit, respectiv a impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, datorat ca urmare a decontărilor între membrii grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit (451 şi alte conturi în care urmează să se evidenţieze datoriile respective).
Contul 794
Cu ajutorul contului 794 „Venituri din impozitul pe profit, respectiv impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit” se ţine evidenţa veniturilor din impozitul pe profit, respectiv impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal.
În creditul contului 794 „Venituri din impozitul pe profit, respectiv impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit” se înregistrează: – valoarea impozitului pe profit, respectiv a impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, de recuperat în urma decontărilor între membrii grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit (451 şi alte conturi în care urmează să se evidenţieze creanţele respective).”

Articole similare

Comentariul tau aici